A párkapcsolat tudatos működtetése, párkapcsolati mediáció

Életünk legfontosabb területe a kapcsolat, amely a legtöbb megoldandó feladatot tartogatja számunkra az életünk folyamán. Ezen belül kiemelt helyet foglal el a férfi női kapcsolat, a párkapcsolat. Miért nem találom meg a párom? Mit kell tennem ahhoz, hogy boldog kapcsolatban éljek? Milyen szerepeket töltünk be a családban? Hol vannak ezeken belül kibillenések? Hogyan kommunikálok? Hogyan működik a kapcsolatomon belüli problémamegoldás? Milyen szülői minta alapján reagálok úgy, ahogyan azt teszem? Hogyan tudnék boldogabban, kiteljesedve élni? Mit várhatunk el a társunktól és mi az, ami nélkül képtelenek vagyunk harmóniában lenni? Hogyan engedjem el, ha már nem szeretem magam az adott kapcsolatban?

Ha beszélgetnél ezekről a kérdésekről, szívesen segítek önmagadhoz és a társadhoz közelebb kerülni. Célunk, hogy megismerd a gyökerét annak, hogy mi van a megválaszolatlan kérdéseid hátterében, hogy képes legyél tudatosítani magadban, hogy meddig terjed a hatásköröd a kapcsolatod pozitív működtetése érdekében. Lásd, hogy mikor érdemes kompromisszumot kötnöd és mikor nem. Különböző technikák, kommunikációs formák elsajátítására lesz módod, amelyek hosszútávon egy boldogabb partnerkapcsolat irányába vezetnek majd el. 

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a párok között elfogy a kommunikáció. Mindenki kizárólag a saját szemüvegén keresztül hajlandó ránézni a felmerült problémára.

Minden konfliktusnak megvannak a jól körülhatárolható fázisai, melyek ismeretében könnyebben meglátják, hogy hol az a pont, ahol mediátor segítségével képesek még megoldást találni, és hol van az, amikor már a szakember segítsége is kevés.

A mediáció egy olyan konfliktuskezelési technika amelyben a felek egy harmadik személyt kérnek fel a közöttük fennálló vita rendezésére. A szakember a kommunikációt irányítja, nem hoz döntést, nem ő oldja meg a problémát, ellenben felismeri a felek érdekeit és a mögöttük álló érzelmi szükségleteket, ezáltal a megértés és a megegyezés irányába mozdítja el a kapcsolatot. A folyamat végén kizárólag olyan egyezség születhet, mely mindkét fél számára elfogadható.

Minden esetben titoktartás kötelezi a  résztvevő személyeket.

Ez egy hatékony (és költséghatékony) konfliktuskezelési forma minden olyan esetben, ahol még megvan a felekben a hajlandóság a problémák rendezésére, de segíthet akkor is, ha bírósági per, vagy a válás ténye felmerülhet.

Sok esetben a párok megértik egymás érzelmi szükségleteit, érdekrendszerét és ezáltal képesek lesznek egy mindkettőjük számára elfogadható jövőorientált megoldás megtalálására.