A gyümölcsfogyasztás szabályai

A tavasz közeledtével igazán aktuális a gyümölcsfogyasztás szabályaira felhívni a figyelmet. Gyümölcsöt enni lehetőség szerint frissen (feldolgozás nélkül) célszerű. Törekedjünk arra, hogy egyszerre egy fajta kerüljön belőle az asztalunkra, ha ez mégsem sikerül, legalább vegyük figyelemb a különböző gyümölcsök eltérő emésztési idejét.

Ez azért fontos, mert ha két különböző emésztési idejű gyümölcs egyidőben van a gyomorban akkor erjedés következik be aminek káros következményei a következők:

Az erjedés hatására gázok keletkeznek a gyomorban és a belekben. A vékonybélben lévő nyomás miatt a hasnyálmirigy kivezető csöve nem tud kinyílni, így az emésztőenzimek nem tudják a gyümölcsben lévő szénhidrátot  megemészteni. A hasnyálmirigyben maradt enzimek magát hasnyálmirigyet kezdik emészteni, így kialakul a hasnyálmirigy gyulladás.

Ugyanez a folyamat játszódik le akkor is amikor más fehérje,  szénhidrát esetleg zsír jellegű anyagokkal találkozik a gyümölcs az emésztés során.

Ezért nem eszünk étkezések után gyümölcsöt.

Your life is your choice!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük