A gyümölcsfogyasztás szabályai
A tavasz közeledtével igazán aktuális a gyümölcsfogyasztás szabályaira felhívni a figyelmet. Gyümölcsöt enni lehetőség szerint frissen (feldolgozás nélkül) célszerű. Törekedjünk arra, hogy egyszerre egy fajta kerüljön belőle az asztalunkra, ha ez mégsem sikerül, legalább vegyük figyelemb a különböző gyümölcsök eltérő emésztési idejét.
Ez azért fontos, mert ha két különböző emésztési idejű gyümölcs egyidőben van a gyomorban akkor erjedés következik be aminek káros következményei a következők:
Az erjedés hatására gázok keletkeznek a gyomorban és a belekben. A vékonybélben lévő nyomás miatt a hasnyálmirigy kivezető csöve nem tud kinyílni, így az emésztőenzimek nem tudják a gyümölcsben lévő szénhidrátot megemészteni. A hasnyálmirigyben maradt enzimek magát hasnyálmirigyet kezdik emészteni, így kialakul a hasnyálmirigy gyulladás.
Ugyanez a folyamat játszódik le akkor is amikor más fehérje, szénhidrát esetleg zsír jellegű anyagokkal találkozik a gyümölcs az emésztés során.
Ezért nem eszünk étkezések után gyümölcsöt.
Your life is your choice!