A kapcsolat működtetése

Régóta érlelődik bennem, hogy írok arról, mit is jelent egy kapcsolat működtetése. Mi is az, hogy energiát tenni egy kapcsolatba? Sokan érzik, de igazán nincsenek tisztában ennek a pontos kivitelezésével. Egy házasság, egy párkapcsolat legfontosabb alapköve, hogy kellő önismerettel rendelkezzem, ismerjem a párom igényeit és természetesen Őt magát. Egy szerelmes férfi és egy nő kezdetben folyamatosan igyekszik kimutatni az érzéseit, csodálatát a másik felé. Ilyenkor ez a figyelem ösztönösen működik, az energiaáramlás pedig folyamatos. Sajnos az évek múlásával elfelejtjük ezt fenntartani. Tudom, nem egyszerű, ha valaki folyamatosan jelen van az életedben, majd gyerekekkel bővül a család, több teendő, kevesebb idő, de ha azt szeretnéd, hogy évekkel később is boldogan tudjatok egymásra nézni, érdemes – ha másképp nem megy – tudatosan tenni minden nap valamit egymásért. Ha ránézünk az együtt eltöltött időre és megpróbáljuk három részre osztani, akkor könnyen meglátjuk, hogy milyen minőségű kapcsolatban élünk.

1. Az első csoportba tartoznak azok a megnyilvánulások, amelyektől épül a kapcsolatunk. pl. meghitt beszélgetések, közös túra, közös ebéd, a másik segítése, elismerése, apró gesztusok, stb….Ezektől a kapcsolat iránti lojalitás erősödik, az érzelmi összetartozás pedig nő.

2. A második csoportban a kapcsolatunkat laposító tényezők találhatók. Nem rossz, nem jó, de összetartó ereje nincs. Pl. közösségi oldalak nézése, számítógépjátékok,kertészkedés és más egyéb külön végzett teendők, saját hobbi.stb..Tudom, sokan megköveztek emiatt, hogy erre is szükség van. IGEN! Nagy szüksége van mindenkinek az un. “énidőre” de ezen a területen fontos elem a helyes arány megtalálása!!!Nem foglalhat el nagyobb területet az életünkben, mint az a tevékenység, amely a kapcsolatunk épülését szolgálja.

3. Ebben a csoportban vannak azok az interakciók amelyek a párok egymástól való eltávolodását okozzák. Pl. követelőzés, utasítgatás, kritizálás, gúnyolódás, felelősségre vonás stb… Nem szükséges párkapcsolati szakértőnek lenni ahhoz, hogy ha tudatosan nézünk rá az életünkre meglássuk, hogy milyen tendenciákat mutat és könnyedén kitalálhatjuk azt is, milyen prognózis várható, ha ezen az úton haladunk tovább.

Ha nap mint nap figyelünk ennek a három területnek az arányára, egy idő után készségszintre emelkedik, hogy a napközbeni megnyilvánulásainkat azonnal beemeljük a neki megfelelő kategóriába, így rövid időn belül meg tudjuk tenni a negatív tendenciák azonnali korrekcióját. Az élet nem mindig felhőtlen, konfliktusoktól mentes álom, de azok a párok tudják a nehézségeiket jól kezelni, akik között az érzelmi összetartozás stabil alapot képez.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük