Érzelmi bankszámláink

Minden találkozás, valamilyen előjelű érzelmet vált ki belőlünk. Ha ezt egy bankszámlával szemléltetjük akkor ezek az interakciók növelik, vagy csökkentik a hozzájuk fűződő számla betétjét.

A kapcsolódásainkat folyamatosan értékeljük a hozzájuk társított érzéseink alapján, így vannak emberek akik legtöbbször növelik, vannak akik folyamatosan csökkentik és vannak olyanok, akik hol növelik, hol pedig csökkentik a képzeletbeli számlájukat. Ezáltal vagy szeretünk valakinek a társaságában lenni, vagy inkább legszívesebben elkerülnénk őket. A partnerkapcsolataink ugyanezen elvek szerint működnek. A jól funkcionáló házasságban vagy együttélésben mindkét fél törekvése, hogy a társa szeretetbankjában nap mint nap növelje a betéteket. Mivel minden megnyilvánulásunk érzéseket vált ki a másikból, ezek értékelése folyamatosan történik. Így lesz egy kapcsolat napi egyenlege vagy pozitív, vagy negatív. Vannak dolgok, amelyek nagy hangsúlyt kapnak az életünkben és vannak amelyek jelenléte alig növeli, vagy csökkenti a betétet. Ahhoz hogy a párunk “bankbetétjeit” folyamatosan növelni tudjuk elengedhetetlen, hogy ismerjük a számára kiemelt jelentőséggel bíró dolgokat. Ezt a napi valódi odafigyelést hívjuk annak, hogy folyamatosan dolgozunk a kapcsolatunkon. Az entrópia törvénye kimondja, hogy a magára hagyott rendszer mindenkor a rendezetlenség irányába mozdul el. Ez sajnos az emberi kapcsolatainkra is igaz.

Szerencsére vannak a férfiakra és a nőkre jellemző általános érvényű eligazodási pontok. A nőknél kiemelt jelentőségű a napi szinten történő szeretetérzés kifejezése. Amelyik kapcsolatban ez nem jut kifejezésre, vagy kommunikációval vagy csak egy érintés, ölelés formájában, abban a kapcsolatban a nő boldogtalan. A boldogtalan, érzelmi biztonságot nélkülöző nő egészen biztosan nem lesz a párjának odaadó szexuális partnere. A szexuális elégedettség férfiaknál tölt be kiemelt jelentőségű szerepet. Ezek alapján kijelenthetjük, hogy ha egy férfi szexuális elégedettségre vágyik, akkor a szeretetét napi szinten fejezze ki a partnere számára. Ezzel mindkét fél betéteket szerez. A nők számára fontos másik terület a mély dolgokról történő beszélgetés, az értő figyelem. Ez nem egyenértékű a meghallgattalak léphetünk tovább megnyilvánulással. Az érzelmi támogatás itt elengedhetetlen. A férfiak szeretik a szabadidejüket a párjukkal eltölteni. Addig kell mennünk, amíg hívnak. A közös élmények hosszútávra stabilizálják a kapcsolatot. Ha csak erre a néhány dologra fókuszálunk soha el nem fogyó szeretetbank betétet tudunk létrehozni egymás számlaegyenlegén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük