Párkapcsolat az Istenek Szigetén

Utazásaim során érdeklődésem középpontjában az ott élő emberek hétköznapjaival kapcsolatos kérdések, az adott ország hagyományai, párkapcsolati preferenciái állnak. Pashekkel a turisztikai vezetőnkkel sokat beszéltünk arról, hogy élik a hétköznapjaitrkat, milyen náluk a családi szerkezet, hogyan működik a családon belüli munkamegosztás. Lelkesen mesélte,hogy életüknek szikla szilárd keretét a kultúrájuk, ezen belül a hagyomány, a művészet és a hit határozza meg. Az indonéz szigetvilág egyetlen hindu vallási filozófiát követő országa Bali. A szigeten élők a mindennapjaikat a vallási szertartásaik köré szervezik. Naponta háromszor áldoznak Isteneiknek.

Minden házasságot kizárólag a vallási vezetőjük által hitelesítve tartanak érvényesnek. Hitük része a karma elfogadása, ami röviden annyit jelent, hogy a cselekedeteik következményeivel minden esetben számolniuk kell. Miután életüket meghatározó részletekbe beavatást nyertem, feltettem azt az ártatlan kérdést, hogy van-e náluk válás? Erre olyan választ kaptam amire kicsit sem voltam felkészülve. Pashek azt mondta, hogy természetesen van. Arra a kérdésermre, hogy a házasságok hány százaléka végződik válással, még megdöbbentőbb választ kaptam. Ötven százalékot mondott. Egy olyan országban ahol Istenben nem hinni nem opció, ahol számolnak a karma következményeivel, ahol a társadalmi és a családi hagyományok jóval meghatározóbbak mint nálunk közel annyi a felbontott házasságok száma, mint hazánkban. Sajnos szociológussal és pszichológussal nem találkoztunk ottlétünk során, így jobb híján idegenvezetőnket kellett megkérdeznem, hogy miben látja ennek az okát.
Szerinte a hagyományos családmodell felbomlása az ok, mert a nők munkába állása 
miatt a nők otthonteremtő, családot összetartó, hagyományokat ápoló, örökítő funkciója meggyengült. A nyugati társadalmakhoz képest itt a férfi szerepe az új helyzetből adódóan sem változott. Balin a férfi kötelessége gondoskodni a gyermekeiről addig, ameddig azok nem képesek önmagukat eltartani. Azt elfogadják, hogy a gyermek serdülő koráig jó, ha fizikálisan az édesanyjánál marad a válást követően, de az életét meghatározó fontos döntésekben az apa személye megkerülhetetlen. Ezzel a hagyományos férfi női szerep felbomlását követően az apai felelősségvállalás továbbra is megmarad.
Sok mindent érdemes végiggondolnunk a párkapcsolatok szintjén, ha egy viszonylag elszigetelt tradíciókban erős országban hasonló okokra visszavezethető problémákkal találkozunk, mint a nyugati társadalmakban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük