A párkapcsolat szakaszaiban felmerülő kérdések

A párkapcsolat egy folyamatosan változó rendszer, melyben törvényszerűségek figyelhetőek meg. Ilyen törvényszerűség például az, hogy pontosan definiálható szakaszokból áll.

Az első szakasz: Az egymásra találás.

Ilyenkor a párok kivételes figyelemmel fordulnak egymás felé, ráhangolódnak a társukra, az én-határaik feloldódnak, vágyott tulajdonságokkal ruházzák fel a szeretett személyt és csak a szimbiózis állapotában képesek létezni. Ez a csecsemőkori énünkkel megegyező lelkiállapot. Az életben minden az energiaszerzésről szól. Itt a felek végtelen energiatöbblettel rendelkeznek, amelyet az egymásra irányuló figyelemből nyernek. Ha ebben a szakaszban figyelsz, megjegyzed vagy leírod, hogy mi az ami ellenállhatatlanná teszi a párodat a szemedben, a későbbiekben képes leszel egy olyan pozitív érzelmi tartalékot létrehozni, ami jó hátteret biztosít a kapcsolatnak a nehezebb időkben.

A második szakasz: Egymás megismerése

Ebben az időszakban a lila köd állapotán túllépve meglátjuk egymás valós arcát. A felek közötti szimbiózis megszűnik majd elkezdődik a közeledés és távolodás dinamikus egyensúlyának megteremtése. Kevesebb figyelmet kap a párunk és kevesebbet a kapcsolat. Nyilvánvalóvá válnak a különbözőségek, illetve ezek kiküszöbölésére tett próbálkozások. Feljönnek az otthonról hozott sérülések, az értékrendbeli, életmódbeli különbségek, a vér szerinti családból hozott mintázatok és konfliktuskezelési formák. Kikristályosodnak a kötődési és a bizalmi defektusok. Aki kötődési és bizalmi sérülésen esett át gyerekkorában, nehezebben bírja az eltávolodást a szeretett személytől. Ahhoz, hogy sikeresen le tudjuk zárni ezt a nehézségekkel terhelt szakaszt nem elég a kapcsolatba energiát tenni, a túléléshez komoly önismereti munka szükséges. Fel kell ismernünk, hogy a párunkat nem tudjuk megváltoztatni és a kiegyensúlyozott együttléthez nem az elvárásokon át vezet az út. Ha a kapcsolatunkat meg szeretnénk változtatni, saját magunk megváltoztatása az első lépés. Ha ezek után sincs előrelépés, akkor érdemes elgondolkodni, hogy vajon a megfelelő társ mellett vagyunk-e? Képes-e az alapvető érzelmi szükségletünknek megfelelni? Tudnunk kell beazonosítani a viták során megjelenő érzéseket, hogy melyek azok amelyek a helyzetnek szólnak és melyek azok, amelyek jóval erősebb reakciót váltanak ki, mint ami az adott szituációban indokolt lenne. Ezek hátterében minden esetben mélyebb sérüléseink húzódnak meg. Meg kell tanulnunk a párunk számára jól érthetően kifejezni az érzéseinket, a felmerülő problémákkal kapcsolatban. Ha jót akarunk magunknak és a kapcsolatnak, szükségünk lesz némi konfliktuskezelési technika elsajátítására. A viták hevében érdemes időközönként megkérdezni magunktól: Az igazam fontos-e, vagy a kapcsolat? Kiderül, hogy tudom-e valójában, hogy mit tartok elengedhetetlenül fontosnak egy partnerkapcsolatban. Amennyiben állok az önismeret azon fokán, úgy meg fogom látni azt, hogy a párom az elvárásaim nélkül is képes-e azt nyújtani számomra amire szükségem van. Ez egy hosszabb időn átívelő szakasz amelynek végére kiderül, hogy szakítás vagy egy mély szereteten és tiszteleten alapuló kapcsolat irányába mozdulnak-e el a felek.

A harmadik szakasz: A mély szeretet szakasza

Amennyiben sikeresen megugrottuk az előző szakaszt itt már biztosan felmerül az elköteleződés kérdése. Kiderül mennyire képes a két ember felelősséget vállalni egymásért, a kapcsolatért és ha eljön az idő, a közös gyermekekért. Ahogy ránézünk a fejlődési szakaszokra és az ott felmerülő kérdésekre kristálytisztán látszik, hogy nem tanácsos azokat átugrani, mert a kapcsolat könnyen vakrepüléssé válhat. Ne kezdődjön például gyerekvállalással, amíg nem tudom, hogy ki is a leendő gyermekem apja vagy anyja. Milyen szokásrendszer határozza meg a mindennapjait? Képes-e felelősséget vállalni a családért? Tudok-e a bajban számítani rá? Biztonságos kötődéssel bír-e? A túl korai összeköltözés is tartogathat meglepetéseket… A házasság mint rendszer természetesen további szakaszokra bontható, és további megoldandó feladatokat tartogat számunkra. Ezekről a következőkben lesz majd szó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük