Pozitív és negatív érzelmek

A sikeresnek mondható párok konfliktuskezelési technikáinak alapja egymás tisztelete.
Sokszor idegen emberekkel szemben jobb modort tanusítunk mint életünk egyik legfontosabb szereplőjével a házastársunkkal szemben. Minden kapcsolat hullámhegyek és hullámvölgyek váltakozásából áll, így minden kapcsolódásunk a nap végén hol negatív, hol pedig pozitív előjellel értékelhető. John M. Gottman párkapcsolati szakértő megfigyelései alapján megállapítást nyert, hogy a kapcsolatukat kedvezőtlen minőségben megélő, válás felé sodródó házastársak viszonyában négy romboló érzelem volt rendszeresen jelen. 
Ezeket az apokalipszis négy lovasának nevezte el.
1. Sértegetés, kritizálás szóbeli bántás
2. Megvetés, lenézés
3. Felelősség-áthárítás
4. Visszahúzódás, a kapcsolat megszakítása

Amennyiben egy tartalmas, boldog párkapcsolatra vágytok, a mindennapokban felmerülő problémák megoldása közben ezektől a magatartásformáktól jobb tartózkodnotok, mert mély érzelmi sérülést okoztok egymásnak ami hosszútávon falat emel közétek. Nem maga a vita, hanem a mikéntje ami a pusztítást végzi.
Ezeket a lehető leghamarabb beszéljétek meg és dolgozzátok fel. Erre különböző technikák állnak rendelkezésünkre, ezek részletes ismertetésére itt most hely és idő hiányában nem térnék ki.
Amit feltétlenül meg kell tenni:1. Elmondod az esetet a párodnak amivel fájdalmat okozott neked
2. Elmeséled, hogy milyen érzés jött fel benned a vita során (pl. egyedül éreztem magam)
3. Mire lett volna szükséged abban a pillanatban (pl. szerettem volna ha átölelsz)
4. Meg kell próbálni beazonosítani, hogy az adott érzelem milyen korábbi sérülésben gyökerezik.(gyerekkor, előző párkapcsolat stb.)
5. Ne felejts el bocsánatot kérni, ha úgy érzed, hogy megbántottad a társad! Néha csak annyi is elég, hogy sajnálom.